Audi kjøper McLaren? På vei inn i F1?
Audi kjøper McLaren? På vei inn i F1?
Audi kjøper McLaren? På vei inn i F1?

Audi kjøper McLaren? På vei inn i F1?

Kilder fra Autocar mener å vite at det britiske merket nå kommer under Volkswagen-gruppens vinger.

Oppdatering:
McLaren tilbakeviser ryktene via Autocar om et eventuelt kjøp, og skriver følgende på sine hjemmesider: «McLaren Group is aware of a news media report stating it has been sold to Audi. This is wholly inaccurate and McLaren is seeking to have the story removed.”

Det har i mange år versert rykter i at Volkswagen Group har ønsket seg inn i Formel 1 på et eller annet vis. Disse ryktene fikk føtter og gå på igjen i de foregående ukene, og det legges det langt fra lokk på dem nå når kilder fra vanligvis pålitelige Autocar mener å vite at Audi har kjøpt McLaren.

 

Det britiske F1-teamet og superbilmerket har lenge operert under tungt økonomisk press, spesielt det siste året, men med piler som begynner å bli grønne innen Formel 1 så begynner vinden i seilet å snu.

Det er mye som ikke har kommet frem i saken, men om informasjonen stemmer så er det ingen tvil om at veien for VW inn i Formel 1 har blitt betydelig kortere. Spesielt interessant er det at Volkswagen har vært svært delaktige i samtaler om det nye motorreglementet som er satt til å komme i 2026. Med så pass lite informasjon som vi sitter på så kan man fint sette på spekulasjonshatten og greie rundt om noen teorier.

For eksempel, hva vil dette ha å si for selve teamet McLaren? Kommer det historiske navnet til å forsvinne til fordel for Audi? Volkswagen? Kanskje Porsche? Skal man gå for ren tipping så sier jeg: nei. McLaren er et racingteam i første rekke, og en gatebilkonstruktør i andre rekke. Ved å bytte navn blir McLaren kun et nisjemerke med en svært liten bilpark å rutte med. Historisk sett har heller ikke Lamborghini eller Ducati som også er Audis eie endret seg særlig etter overtakelsen, så en slags nedleggelse av McLaren som Formel 1-team er trolig ikke veien å gå.

Da vil nok heller Audi komme inn som en ren motorleverandør for McLaren. Foreløpig har McLaren en kontrakt med Mercedes frem til 2024, så spørsmålet blir om «kontrakter er ment for å brytes», eller om Audi/VW kommer inn først i 2026.

Selv om overtakelsen kanskje ikke styrker Audis søsterselskap, Porsches, sjanser for å komme inn i Formel 1-sirkuset, så verserer det fortsatt rykter om at det tyske sportsbilmerket kan komme inn gjennom Red Bulls individuelle drivlinjeavdeling som bygges opp i dette øyeblikk, etter at de mister Honda som sin motorleverandør. Det kan plutselig bety at VW-gruppen sitter med motorene til både Red Bull, McLaren og Alpha Tauri.

En ny motorleverandør er alltids velkommen, og skal man se på det med etiske briller vil også mange si at Audi/VW er en bedre eier for sporten enn Mumtalakat Holding Company (Bahrains formuefond) som har eid laget så langt. Det negative aspektet kan dog være at ved en ny økonomisk nedgang eller mangel på suksess er ofte nok til at motorleverandører fort kan trekke seg ut. Det blir uansett svært spennende å se hvilken informasjon som kommer i tiden fremover!