Dette er Toyotas nye kjøretøy
En tilsynelatende lykkelig hund i front.
Dette er Toyotas nye kjøretøy

Dette er Toyotas nye kjøretøy

Selvkjørende teknologi kan brukes til mange forskjellige formål.

I årene som kommer blir vi nok stadig mer opptatte av kjempeviktige ting som å ta selfies og diskutere hvem som har sendt meldinger på hyttetur, og da er det en fare for at vi ikke lenger har tid til å gå tur med hunden.

Det vil Toyota gjøre noe med, og de har nå sendt inn patent på et selvkjørende kjøretøy som kan lufte hunden. På tegningene som Toyota har laget ser kjøretøyet mest ut som en selvkjørende tralle, men slike tegninger er kun laget for å beskrive funksjonen for kjøretøyet, og ikke hvordan det vil se ut.

Toyota selv kaller kjøretøyet sitt for «guidance vehicle», eller førerkjøretøy, etter mønster fra førerhund. Dets hovedformål er rett og slett å ta hunden med ut på en luftetur, noe alle hundeeiere vet ikke nødvendigvis er en enkel oppgave.

En hund på tur blir gjerne fort opptatt av andre ting enn selve spaserturen, men dette har Toyota selvsagt tenkt på. Hvis hunden setter etter en katt, vil kjøretøyet gå inn i «disiplinmodus», som heldigvis ikke er så strengt som det høres ut som. Det er simpelthen kun snakk om å stramme båndet til hunden, slik at den stopper sin løpetur. Når så kjøretøyet oppdager at hunden har gått tilbake til normal modus, vil båndet slakkes opp igjen.

På en luftetur vil hunden også med stor sannsynlighet foreta både nummer 1 og nummer 2, og der vil kjøretøyet også hjelpe til via innebygde kameraer. Hvis hunden tisser, vil kjøretøyet spraye en liten dose vann der hvor hunden markerte. Hvis hunden bæsjer vil en robotarm plukke det opp, og samle det sammen, mens hundeeieren hjemme i stuen kan følge med på det hele via kjøretøyets kameraer.

Hvis hunden blir lei av lufteturen, kan den ta plass på kjøretøyet, og patent-tegningene viser at også eieren vil kunne ta plass på det og styre det fra plattformen, en fin løsning for de med ulike bevegelseshandikap.

Hvor lang tid det vil ta før Toyota har kjøretøyet klart for kommersielt salg er umulig å si, men utviklingen innen autonome kjøretøy går hurtig, så det er godt mulig vi snakker innen få år. Det vil garantert finnes et marked der ute for hundeeiere som er for travelt opptatte med kjempeviktige ting, men om dette er en heldig utvikling for hundene er et helt annet spørsmål.