Høydepunkter fra Retromobile 2023
Høydepunkter fra Retromobile 2023
Høydepunkter fra Retromobile 2023

Høydepunkter fra Retromobile 2023

Retromobile i Paris, Frankrike, er messen som kickstarter klassiker-sesongen hvert år i februar. Messen har høy status, og for mange er det deres absolutte favorittmesse. Arealmessig samt i volum biler kan den ikke måle seg med verken Essen, Stuttgart eller Padova (som flyttes til Bologna i år), men til gjengjeld vil mange hevde at Retromobile er bedre når det kommer til de virkelig interessante bilene som du kanskje verken har sett før eller hørt om før.

Således skuffet ikke Retromobile i år heller. Messen benytter seg av tre haller i det gedigne Porte De Versailles Expo messeområdet. Jeg startet mine fire dager på messen med å gå inn i hall 3 som er av det mer beskjedne slaget. Det skyldes at hallen stort sett består av de ulike franske merkeklubbene, og i motsetning til sine tyske kolleger i Essen, er det ikke lagt ned altfor mye arbeid på selve standene.

Den andre halvdelen av hall 3 er fylt av ganske så vanlige entusiastbiler som står til salgs, og her fant man alt fra en Chevrolet Starcraft Van til en haug med Lotus Seven-varianter fra Caterham, Westfield osv, for ikke å snakke om en overveldende mengde klassiske Minier.

Hall 2 bestod bilmessig av bilene som Artcurial skulle selge på auksjon etter messen. Det litt spesielle var at bilene stod inngjerdet, slik at man i utgangspunktet ikke kunne komme nært inntil de fleste av bilene. Siden det stod vakter rundt om valgte jeg å finne inngangen hvor jeg kom inn med pressedokumentet, mens de som ikke hadde denne muligheten kunne betale 80 Euro for auksjonskatalogen som så ga dem tilgang til å spasere rundt. Når det er sagt så tok mine kolleger simpelthen og kastet sine lange ben over inngjerdingen, mens en vakt så på, uten at han virket det minste interessert av den grunn.

Artcurials samling av interessant objekter var nesten uendelig, med alt fra fete ombygde 80-talls Mercedeser av grommeste sort, til en mengde Facel Vegaer og et stort utvalg av diverse europeisk exotica.

Til slutt kom man til selve kronen på verket. Den gedigne hall 1 hvor høydepunktene kommer tett som hagl. Det er simpelthen umulig å beskrive, og man blir totalt overveldet. «Oi den ekte Porsche 917 som vant løpet i filmen Le Mans!» Før man snur litt på hodet og utbryter «Wow, en Bucciali!»

Ord blir fattige. Det hele er på et sånt nivå at man ikke har en sjans til å skjønne hva det hele handler om før man har vært der. Det er simpelthen et autofilt Nirvana.

Naturlig nok er det flest franske biler å se, og de tre store (Peugeot, Renault og Citroën) har alle gedigne stands i regi av fabrikkene selv. En fin detalj å legge merke til er at alle disse tre merkene jobber tett sammen med merkeklubbene, noe som nok betyr mye for rekrutteringen til bilhobbyen.

For jukebox og flipper-entusiastene er det mye til salgs, og mengden modellbiler og veggkunst er mildt sagt formidabel. Et pluss med Retromobile i forhold til alle andre messer, er at tanks-museet Musée des Blindés alltid tar med seg noen av sine godbiter til utstillingen.

Denne artikkelen kan bare vise litt av hva messen har å by på, og er ment som et tilfeldig utvalg. Har du aldri vært på Retromobile før, så ikke nøl, men kom deg avgårde på 2024-messen!