Kienle-razzia: Mulig veteransvindel sjokkerer klassiker-miljøet i Tyskland
Kienle-razzia: Mulig veteransvindel sjokkerer klassiker-miljøet i Tyskland
Kienle-razzia: Mulig veteransvindel sjokkerer klassiker-miljøet i Tyskland

Kienle-razzia: Mulig veteransvindel sjokkerer klassiker-miljøet i Tyskland

Statsadvokaten beordret razzia mot verdens største restaureringsfirma av sitt slag. 

Av de 1400 legendariske Mercedes-Benz 300 SL Coupe (gjerne kalt «gullwing» grunnet sine måkevingedører) finnes rundt 2500 i dag. En spøk som internt av og til blir nevnt i forbindelse med disse bilene, men spøken er ikke uten substans (og gjelder like mye for de 1858 eksemplarene av roadsteren) og nå har plutselig spøken kommet opp i forbindelse med ett av Tysklands aller mest renommerte restaureringsfirmaer av klassiske Mercedeser: Kienle Automobiltechnik som holder til i Ditzingen-Heimerdingen.

Ifølge det sveitsiske nettstedet zwischengas ble det på ordre av statsadvokaten i Stuttgart satt i gang en razzia mot Kienle på morgenkvisten 31.mai, som resulterte i at LKA (Landeskriminalamtes) Baden-Württemberg tok med seg et omfangsrikt bevismateriale.

Razziaen ble gjennomført etter at LKA den 17.mars 2023 fikk tips fra politimyndigheten i forbundsstaten om at «et firma fra Ditzingen driver uredelig handel med eksklusive veteranbiler». Det ble også rapportert at «dette selskapet produserte og solgte profesjonelle duplikater av veteranbiler som ikke hadde blitt solgt på lenge."

Det konkrete tilfellet som utløste saken dreier seg om en helt original Mercedes-Benz 300 SL Roadster, som i årtier hadde stått i ro og støvet ned, og tilslutt ble solgt i Sveits. Når man så prøvde å få skilter på bilen, viste det seg at det allerede fantes en annen 300 SL med den samme identiteten. Videre undersøkelser viste raskt at det var det sist ankomne kjøretøyet som var forfalsket, og sporene førte tilbake til Kienle.

Ifølge zwischengas sier kjennere at det lenge har gått hardnakkete rykter om at dette ikke er noe enkelttilfelle: «Vi antar nå at vi allerede kan snakke om en slags liten serieproduksjon av falske 300 SL roadstere og coupeer og dermed kommersiell svindel i stor skala», uttaler en spesialist på bilene til nettstedet, som ønsker å være anonym. Det har i miljøet vært spekulasjoner i årevis, om ikke tiår, om hvordan den legendariske klassiske sportsbilen kunne multipliseres med mirakler. Fra 1954 ble den bygget nøyaktig 1400 ganger som coupé og i åpen versjon fra 1957 i kun 1858 eksemplarer.

Det vil nå bli foretatt en nøyere granskning av bevisene som er sikret fra razziaen mot Kienle, og hva som kommer frem av etterforskningen vil tiden vise. Det gjenstår også å se hvilken effekt denne skandalen vil ha på markedsverdien for Mercedes-Benz 300 SL. I dag går en W198 for rundt 1,3 til 1,8 millioner Euro.

Jeg besøkte Kienle Automobiltechnik for rundt 10 år siden, og fikk da en omvisning i deres lokaler. Det var ingen tvil om at nøyaktigheten til fagarbeidet var av ypperste klasse, og jeg fikk også ta meg en kjøretur i en av deres nyrestaurerte 300 SL. Sjef Klaus Kienle fortalte: «Sjelen til bilen er alltid når så mye som mulig forblir originalt», og understreket selskapets strikte holdning til autensitet. Nå gjenstår det å se om dette var en hul påstand. Det er uansett ingen tvil om at nyheten vil sende sjokkbølger gjennom oldtimer-scenen i både Tyskland og andre land, og kan også få følger for markedsverdien til disse bilene, samt rokke ved tilliten til restaureringsfirmaer.