Lamborghini innfører firedagers arbeidsuke
Lamborghini innfører firedagers arbeidsuke
Lamborghini innfører firedagers arbeidsuke

Lamborghini innfører firedagers arbeidsuke

Den italienske superbil-produsenten korter ned arbeidsuken til bare fire dager og slenger på en bonusordning til sine produksjonsansatte.

Det beskrives som revolusjonerende det at Lamborghini nå på torsdag annonserte at de hadde inngått en avtale med sine arbeidere om å korte ned arbeidsuken til fire arbeidsdager. Det er den første avtalen av sitt slag i Europa, hvor de ansatte i produksjonen ikke bare får kortere arbeidsuke, men beholder lønnen – og får muligheten til å få utbetalt en bonus på rundt 10.000 norske kroner. Det vil resultere i 31 mindre arbeidsdager i året.

Lamborghini er dog ikke alene om å innføre firedagersuke i Europa. Blant annet har den italienske bankgruppen Intesa Sanpaolo, samt brilleprodusenten EssilorLuxottica har gjort det samme. Ifølge rapporter fra britiske firma som har gjort forandringer av arbeidsukens lengde har rapportert om høyere produksjon og mindre sykefravær.
- Jobb mindre og arbeid bedre. Det er prinsippet som ledet denne forhandlingen, sa fagforeningene FIOM og FIM-CISL i en uttalelse til magasinet Road & Track.

Det er ikke bare i Italia at det har vært forandringer i arbeidstakeres rettigheter i autoindustrien. Også i USA har det blitt gjort voldsomme forhandlinger etter streik blant de ansatte hos «the big three». Det ble gjort en avtale mellom United Auto Workers og GM, FORD og Stellantis som sikret 25% høyere lønn og en mer overkommelig vei opp til full ansiennitet.