Så mye koster det å bytte batteri i ulike elbiler
Så mye koster det å bytte batteri i ulike elbiler
Så mye koster det å bytte batteri i ulike elbiler

Så mye koster det å bytte batteri i ulike elbiler

Selv de billigste batteribyttene er harde mot lommeboken.

Nå som elbilen har vært et vanlig syn langs veiene en del år, har man fått et datagrunnlag for å se litt på levetiden til batteriene i elbiler, samt hva det faktisk koster å bytte de ut. Nå har Recurrent utført en undersøkelse på de mest populære bilmodellene med elektrisk fremdrift. De har sett på både eldre biler og nyere biler med garanti på batteripakkene. Det varierer selvfølgelig om du bruker en merkeforhandler eller et tredjeparts-verksted.

Den billigste på lista til Recurrent er BMW i3. Batteripakken til denne lille byraceren får du kjøpt på eBay for rundt 2500 dollar, som tilsvarer omtrent 26.000 norske kroner. BMW USA selv legger prisen noe høyere på selve byttet. De priser bytte på 2013-2016 BMW i3 på hele 16.000 dollar. I Norge er prisingen på dette noe annerledes, ifølge Oddvar Sæter hos Sulland Auto i Trondheim.

- BMW er et av få merker hvor verkstedene kan skifte individuelle celler i batteriene. Dette gjør selvsagt en reparasjon langt rimeligere på en BMW enn hva det vil bli på en bil hvor hele batteriet må skiftes i sin helhet. Vi opplever veldig lite batteriproblemer med vår BEV biler. Selv på de eldste BEV i vår bilpark fra 2013/14 er det lite batterireparasjoner. BMW har 8 års garanti på batteri så av de få bilene vi har skiftet cellemoduler har vi ingen kundebetalte jobber å referere til, sier Oddvar Sæter.

Nissan Leaf har blitt et relativt normalt syn langs den norske landevei. Den lille, men populære elbilen, har vært en liten opptur for bilmerket som stadig vekk ryktes å gå konkurs. En batteripakke på 30 kWh kan koste deg fra 3500-4500 dollar, en batteripakke på 40 kWh kan koste i området 6500-7000 dollar, mens en stor 62 kWh-batteripakke vil koste deg omtrent 8500-9500 dollar. Disse prisene er uten kostnadene som er knyttet opp mot selve byttet av batteriet.

Ifølge listen vil et Tesla Model 3-batteri koste deg rundt 10.000-16.000 dollar, mens batterier for den større og dyrere Model S varierer fra 12.000 til 22.000 dollar. Til slutt er det Volkswagen E-Golf hvor et batteri på 35,8 kWh ble oppgitt til å koste så mye som 23.443 dollar. Hele rapporten kan leses her.