Tre amerikanske merker på seierspallen i J.D. Power kvalitetsundersøkelse
Tre amerikanske merker på seierspallen i J.D. Power kvalitetsundersøkelse
Tre amerikanske merker på seierspallen i J.D. Power kvalitetsundersøkelse

Tre amerikanske merker på seierspallen i J.D. Power kvalitetsundersøkelse

Amerikanske bilmerker dominerer listen, men for et annet amerikansk merke er det katastrofe.

Amerikanske bilmerker har ikke pleid å gjøre det spesielt bra i J.D. Power sine undersøkelser, som regnes som de kanskje mest prestisjetunge kvalitetsundersøkelsene som fins. Men ting har begynt å endre seg. Dodge vant i 2020 (delt førsteplass med KIA), og RAM vant foran Dodge i 2021, og nå er det tre amerikanske bilmerker på de tre første plassene i J.D. Power sin årlige Initial Quality Study. Denne undersøkelsen tar for seg problemer som dukker opp de første månedene på en ny bil, og er delt inn i 9 ulike problemområder: Infotainment; utstyr, kontroller og displayer, eksteriør, førerassistanse-systemer, interiør, drivverk, seter, kjøreopplevelse og klimaanlegg.  

Problemmessig ble det en bunnrekord for bilindustrien i året som gikk, med 11 prosent økning i problemer per 100 biler sammenlignet med 2021 tallene. Problemene tilskrives først og fremst etterdønninger av Corona-pandemien som gjorde at det ble mangel og forsinkelser av viktige deler. Ett merke som gikk mot strømmen var General Motors som forbedret sin kvalitet, og Buick gikk fra 12.plass på listen i 2021 til seier i 2022, mens Genesis ble best av premium-merkene (hårfint foran Lexus som alltid gjør det bra på disse listene). Kun 9 av 33 bilmerker på listen forbedret sin kvalitet fra 2021.

Her er den komplette listen:

Initial Quality Study har vært gjennomført i 36 år, og årets undersøkelse baserte seg på svar fra 84.165 amerikanske nybilkjøpere. Som alltid er det mindre problemer generelt med billigere biler, da disse gjerne ikke er fullstappet med avansert elektronikk. Infotainment forblir det største problemområdet, og eiere av elbiler og ladbare hybrider opplever i gjennomsnitt mer problemer enn eiere av biler med forbrenningsmotor. Amerikanske bilmerker gjør det som nevnt svært bra, og hele 7 av de 11 øverste bilmerkene på listen er amerikanske merker. Det store unntaket er Chrysler som nok en gang havner på sisteplass, med en katastrofal plassering med hele 265 feil per 100 biler i gjennomsnitt (vinneren Buick har 139 feil per 100 biler).