Utviksfjellets store skrekk - 1993 Nissan Skyline R32 GTR
1993 Nissan Skyline R33 GTR
Utviksfjellets store skrekk - 1993 Nissan Skyline R32 GTR

Utviksfjellets store skrekk - 1993 Nissan Skyline R32 GTR

Legendarisk rekkesekser, motorsportunderstell og fjelloverganger på vestlandet? Høres ut som en perfekt mix spør du meg. 1993 Nissan Skyline R32 GTR er Utviksfjellets store skrekk.

En journalists største utfordring i Norge er det skiftende været. Er det dårlig vær, sitter du limt til frontruten og følger med på skyene. Du krysser fingrene for at du i bare en liten halvtime får fint vær, slik at du får gjort unna fotograferingen av bilen du har reist for å gjøre sak på. Overraskende ofte går dette bra, men i tilfellet med denne Skylinen var vi ikke like heldig. Christian Hopland eier bilen og han bor i Innvik, et lite stykke fra Stryn. Denne dagen øste regnet ned og det å reise til en location var helt uaktuelt. Heldigvis har Christian den lekre utsikten rett ut i Innvikfjorden.

Denne artikkelen var på trykk i Refuel Magazine nr. 3 - 2025. Ønsker du seks utgaver av Refuel Magazine? Meld deg inn her!

Christian Hopland er en ihuga bilentusiast som fikk bensin inn i blodet da han skaffet sin første moped. Honda MT-5 har, som i Christians tilfelle, vært katalysatoren for mange bilentusiaster. Toårig videregående på mekaniske fag, læretid hos Toyota og elleve år som bilmekaniker fulgte deretter.
- Den første entusiastbilen jeg hadde var en Volvo 850 T5R. Samtidig som jeg gikk i læra så pusset jeg opp et familieklenodium, en Volvo Amazon. På det tidspunktet var det BMW E36 M3 som var drømmebilen, men jeg hadde en kompis som hadde skikkelig sansen for japanske biler. Det var starten på hele greiene her. Kort fortalt ble vi enige om å kjøpe en Supra sammen. På den tiden var dette svindyrt og vi hadde ikke så mye penger noen av oss, men vi fikk tak i en 1996 Top Secret Toyota Supra med 700 hestekrefter fra Japan. Denne ble hentet hjem og brukt mye av oss her hjemme til både det ene og det andre. Vi plukket den fra hverandre og lakkerte den, og fikk den skikkelig fin. Dette var starten på min entusiasme for japanske biler. Etter hvert fant jeg ut at jeg ville ha noe som jeg eide alene. Da var det R34 som sto øverst på listen. Jeg solgte meg derfor ut av Supraen og kjøpte en blå 2002 Nissan Skyline GTR V-spec 2 Nür med en 2,8 liters HKS-motor. Det er 1 av 718 slike som ble bygget. Også denne uten skilter. Det tok ikke så lang tid før jeg fant ut at jeg ville ha bil på skilter, så da skaffet jeg meg en BMW E30 M3 som var bygd som en replika av DTM Jägermeister-bilene som gikk i løp på kontinentet, forklarer Christian.


Alt dette har nå ledet til at vi er dit vi er i dag, for plutselig ringte Christians telefon en kveld i 2014. Det var en person som ville selge han en skiltet 1993 modell Nissan Skyline. Dette fristet skikkelig og det tok ikke lange stunden før E30en var byttet ut med en hvit 1993 Skyline.

Potent oppskrift
Nissan Skyline R32 ble produsert fra 1989 til 1994, og er tredje generasjons Nissan Skyline. Det var mulig å få kjøpt de som alt fra gørrkjedelig firedørs hardtop, til GTR-utgaven som skulle vise seg å være mer potent enn noen kunne sett for seg. Under panseret på GTR finner du en 2,6 liters twin turbo rekkesekser som i original forfatning yter rundt 300 hestekrefter. Firehjulstrekk, femtrinns manuell og mye pulver under panseret ble en vinneroppskrift for Nissan og Skyline ble raskt populær. Da den i tillegg gjorde rent bord i så godt som alt av racing den deltok i, var legendestatusen et faktum. Et eksempel på dette var da de deltok i Japanese Touring Car Championship og vant alle 29 løpene de deltok i. Etter hvert ble regelverkene i motorsportgrenene Skyline deltok i forandret, slik at det ble vanskelig, og noen ganger umulig, å delta.

Christians Skyline er som nevnt en 1993-modell Nissan Skyline GTR som ble førstegangsregistrert i Norge mars 2014. Bare noen måneder senere, nærmere bestemt september 2014, så tok Christian Hopland over stafettpinnen og har siden det eid bilen. Det er altså over 10 år siden Christian sikret seg klenodiet.
- Jeg følte kanskje at jeg tok en liten sjanse den gangen jeg kjøpte bilen, men om en ser på prisene på de i dag kan en jo forstå at det var et klokt valg, forteller Christian.

Bilen var i ganske god stand, men en rustboble på den ene venstre bakskjermen førte til at Christian bestemte seg for å lakkere bilen. Den ble derfor plukket ned, slipt og pusset perfekt, og så lakkert igjen. Undersiden var bra for rust, noe som ikke alltid er tilfelle for 90-talls japanske sportsbiler. Da Christian satte bilen sammen igjen ble klips, lister og pakninger byttet ut slik at de var friske og fine. Lakken bilen fikk var samme farge som den originalt var, nemlig Nissan 326 hvit. Her retter Christian stor takk til Svein Karsten Mork og Trygve Flatmo for jobben de gjorde på bilens lakk.
- Listverk og slikt på denne bilen er veldig kostbart, men når du er i en situasjon hvor du pusser opp en slik bil så er det ting du bare må ha. Da er det bare å lukke øynene å klikke «kjøp» på varene, ler Christian.

Japansk kultur på Vestlandsveier
Teknisk er R32 en veldig potent bil rett ut av fabrikken, noe som også er mye av grunnen for at den i dag er en ettertraktet og kostbar entusiastbil. Likevel har Christian gjort noen oppgraderinger. Helt bakerst henger det en ny differensial. Denne er bygd av NISMO, som er Nissans motorsportavdeling, og heter GT Pro. Denne kan du justere forspennet på med en 17mm pipe og ei skralle. Dette gjøres ved at du tar ut en flens og kommer til en bolt på differensialen, som du deretter bruker en slik pipe på for å bytte innstilling. Det finnes også andre NISMO-deler på bilen. Clutchen og turbotrykksmåleren er laget av samme firma, i tillegg til at felgene er laget av NISMO. De heter NISMO GT1 LM og kler bilen utrolig godt.
- Andre oppgraderinger som er gjort er blant annet at alt av vakuum og kjølevannslanger er byttet ut med nye. Dette er jo deler som etter 30 år definitivt kan skape problemer om de ikke byttes ut. Hjernen på bilen er erstattet med et datasprut som heter Link 4+. Dette er koblet opp av Reidar Fjøsne på RFS Motorsport i Luster, det var også han som mappet bilen. Det er satt inn moderne sensorer på motoren, R35 coiler, lambda og mapping. I tillegg er det satt inn et MOMO-ratt med tilhørende rattnav. Jeg hadde også griseflaks med et Tomei speedometer. Disse er veldig dyre, men jeg ramlet over en annonse på et slikt til «gi bort»-pris. En må ha flaks noen ganger, sier Christian.

Som nevnt i starten av denne artikkelen, så bor Christian veldig fint til. Fjordutsikt den ene veien og fjellet den andre veien. Smale vestlandsveier er perfekt for en slik bil.
- Jeg har en del kompiser i området som deler samme interesse. Hver sommer samles vi hos meg, i tillegg til tilreisende bilentusiaster, og har en motorhelg her ute. Da kjører vi langs Innvikfjorden, opp Utvikfjellet og så videre.  Det gir jo en super ramme for flotte kjøreturer, også avslutter vi jo selvfølgelig med fest og moro på kveldstid da, sier Christian som også har andre biler i garasjen. Nevnte R34, samt en Lancer Evo som vi skal ta en nærmere kikk på i et annet blad.

Australsk legende
Christian har med andre ord gjort små, men betydningsfulle endringer på bilen. I fremtiden er det dog tiltenkt en litt mer ekstrem variant.
- Til å begynne nå så jobber jeg tett med AMCAR på en søknad for å få bilen godkjent med blant annet HKS coilovers og andre ting. Så har jeg en sekvensiell girboks liggende til bilen. Den skal jeg også få montert. Drømmen er jo til syvende og sist å kunne ha en Gruppe A-bil med andre spindler, senterlock-hjul og lignende. Bilen er enormt potent, og jeg har alltid vært fascinert av racinghistorien til Nissan Skyline R32.

Og nettopp en spesiell del av racinghistorien til R32 Skyline får hårene til å reise seg på armene til den blide vestlendingen. Mange kjenner bilen som «Godzilla», men ikke alle vet hvor dette kommer fra. For å finne svaret på dette må vi til Australia, hvor motorsporten i flere tiår var en kamp mellom Ford og Holden. Dette skulle det blir endringer på da et privat team bestemte seg for å stille til start med Nissans nyeste kreasjon. I 1991 sjokkerte de alle i australsk motorsport under Bathurst 1000, det mest prestisjefylte motorløpet i Australia. Over mål var det nemlig hverken Ford eller Holden som var først over målstreken, det var en Nissan med sjåførene Mark Skaife og Jim Richards bak rattet. Det var første gang en japansk bilprodusent hadde klart dette. Påfølgende år gjentok de bragden i øsende regnvær. Bilen var så dominant at i 1993 ble reglene endret så mye at Skylinen ikke lenger kunne delta. Skylinens tid var over, men Australia hadde gitt den noe ingen kunne ta fra den, nemlig kallenavnet «Godzilla». Det japanske monsteret. Dette ordet preget forsiden av Wheels Magazine juli 1989 sammen med bilde av en rød Nissan Skyline R32. «Nissan’s new Godzilla on wheels aims to slay the Sierra. And it’s here soon»

Godzilla. Et navn som etter snart 40 år fremdeles brukes.