Ville du kjøpt denne gamle traktoren for 23 millioner kroner?
Traktoren koster fire ganger mer enn Countachen til høyre.
Ville du kjøpt denne gamle traktoren for 23 millioner kroner?

Ville du kjøpt denne gamle traktoren for 23 millioner kroner?

Traktoren koster fire ganger så mye som superbilen ved siden av. Hva skyldes det?

Verdens største klassikermesse – Techno Classica – er tilbake igjen etter covid-pausen, og der finner man alltid noen ekstra godbiter utenom det vanlige.

Som denne traktoren. Som ved første øyekast ser ut som en sliten Lamborghini traktor av eldre årgang. Noe som også er riktig. Men her er «more than meets the eye». Jeg tok meg først en kikk rundt den, og konstaterte at den måtte være blant de eldre traktorer av merket Lamborghini som jeg har sett, og at den hadde en herlig patina.

Det som imidlertid tiltrakk min oppmerksomhet (bortsett fra den morsomme høna noen hadde plassert på setet) var logoen foran. Der stod det Morris. Forklaringen kom da jeg leste infoskiltet, men der stod det også noe annet med stor skrift. Nemlig prisen. 2.400.000 Euro. Eller sånn cirka 23 millioner kroner!

Hva skyldes så denne svimlende summen? Jo, dette er den aller første traktoren Ferruccio Lamborghini lagde i 1948, som ble begynnelsen på hans traktorimperium, og som på 60-tallet førte til den legendariske bilprodusenten Lamborghini. Således er dette starten på alt. Og Morris-merket skyldes at Ferruccio brukte overskuddsmateriell som stod igjen i Italia fra andre verdenskrig for å bygge sine første traktorer, inkludert en Morris 3,5-liters rekkesekser på 40 hk fra et britisk militærkjøretøy i denne traktoren.

Det betyr at vi snakker om en håndbygd traktor fra bunnen av – og mannen som bygde den for hånd var altså Ferruccio Lamborghini selv. Da blir det plutselig en enorm historie over det hele, og når Carioca som den kalles, i tillegg er original og urestaurert (og offisielt verifisert av Lamborghini) men fortsatt fullt kjørbar, så blir prisen høy. 23 millioner kroner høres optimistisk ut, men det er i hvert fall det selgerne vil ha. De heter for øvrig Klima-Lounge og har i årevis spesialisert seg på klassiske Lamborghini biler og traktorer, noe som betyr at de kjenner markedet bedre enn de aller fleste. Men er det virkelig noen som vil gi så mye penger for en gammel traktor?