Range Rovere har blitt biltyvenes drøm – andrehåndsverdien stuper i Storbritannia
Range Rovere har blitt biltyvenes drøm – andrehåndsverdien stuper i Storbritannia
Range Rovere har blitt biltyvenes drøm – andrehåndsverdien stuper i Storbritannia

Range Rovere har blitt biltyvenes drøm – andrehåndsverdien stuper i Storbritannia

Nesten umulig å få forsikring til overkommelig pris.

Andrehåndsverdien på Range Rover-modeller raser nedover i full fart i England, grunnet en voldsom tyveribølge. 6 av de 10 mest stjålne bilmodellene i Storbritannia i 2023 har vært Range Rovere, hvor Velar topper listen. Tyvene har nemlig funnet en metode hvor de kan bruke en håndholdt radioenhet som forlenger signalene fra keyless-teknologien disse bilene har. Dermed kan man ved hjelp av en «mellomenhet» både åpne og starte bilen, selv om nøklene ligger inne i eierens hus. Nyere keyless-systemer har innebygd sikkerhetsteknologi mot dette, men noen år eldre nøkler har ikke denne funksjonen. Dette har ført til at folk kjøper spesialbokser for å unngå dette problemet. En annen måte samme biler har blitt stjålet på er å kutte seg inn i en del av bilen, for så å sende den signaler om at nøkkelen er i nærheten. Så fort bilen er stjålet får de ofte nye skilter og blir sendt direkte til utlandet.

 

Men dette fører ikke bare til at andrehåndsverdien stuper, forsikringspremiene skyter logisk nok oppover i rekordfart. For å få orden på den pågående krisen har nå Jaguar Land Rover begynt å vurdere et eget skreddersydd forsikringsprogram for kundene deres som sliter med de høye forsikringssummene rundt om i landet. Den gjennomsnittlige prisen på forsikring doblet seg fra januar til oktober på disse bilene, opp til £3270, eller 43.260 norske kroner. I et verst tenkelig scenario bor du i Nord-London, er en mann mellom 36-50 år gammel, og kjører en nyere Range Rover. Gjennomsnittsforsikringen koster da svimlende £5186, eller 69.000 kroner.

Les også: Nord-Korea står bak tidenes største biltyveri fra Volvo.

Nettstedet Autoblog har snakket med Tim Coen, en eiendomsinvestor, og en av mange fortvilte Range Rover-eiere i Storbritannia om dagen. Coen hadde bestemt seg for å bytte ut sin Range Rover Sport i en elektrisk Porsche. I påvente av sin nye bestilte Porsche fikk han beskjed fra sitt forsikringsselskap om at de ikke kom til å fornye avtalen hans. Etter noen kjappe søk på nettet etter en ny avtale, viste det seg at forsikringsavtalene på disse bilene hadde flydd opp i været hva gjelder pris, noe som videre har sendt verdien på bilen rett ned i kjelleren.

Coen betalte £103.000, eller nærmere 1,36 millioner norske kroner, for sin Range Rover Sport SVR for to år siden. For tre måneder siden sjekket han verdien på bilen, som da ble antatt å være omtrent £75.000. I dag har den sunket til knappe £45.000, eller omtrent 600.000 norske kroner, om man skal tro den samme prisguiden. Han er dog ikke den eneste som har lagt merke til prisraset. Gjennomsnittsprisen på en Range Rover i Storbritannia har falt med 9,3% siden mai i år. Til sammenligning har gjennomsnittet på luksus-SUVer generelt et fall på 5,7%, mens gjennomsnittsprisen uansett biltype har falt på 2,8%. Disse dataene er hentet fra Auto Trader. Prisen på en Range Rover falt 2,8% bare i november alene.

Les også: USAs mest brutale polibil!